Blog

Skandinavisk inredningsstil

Den skandinaviska inredningsstilen är elegant och stilren utan för mycket blandade färger eller detaljer som rör till det. Stilen används ofta i visningshus och i mäklarbilder, men även i inredningsmagasin och som inspiration. Stilen har spridit sig långt utanför Skandinavien och har modifierats något genom tiderna.

Från början var det tänkt som en minimalistisk stil med så lite onödiga prylar som möjligt och de saker som fanns var enkla och kunde massproduceras. Tänk Sveriges största möbelvaruhus. Idag är det inte riktigt samma sak då minimalistisk stil blandas med något antikt eller klassiska alternativt futuristiska designmöbler. Det ska vara ljus och rymd, och därför är det dessutom vanligt att skippa gardinerna, alternativt ha skira gardiner som ger mycket ljusinsläpp. Det ger fokus på fönstren, och utan tjocka gardiner som förhindrar drag kan det vara en god idé att byta ut de gamla otäta fönstren till fönster av pvc som har ett bättre u-värde och inte släpper igenom lika mycket värme. Matcha inredningsstilen med minskade uppvärmningskostnader och få mer pengar över till designmöbler.

Hur du fixar stilen

En bra grund är ljusa väggar och tak. Vitt eller grått går bra, men även ljusare nyanser av andra färger. Grundkonceptet är Nordic Light som det kallas med ljusa färger och lätta, smidiga möbler. Låt det efterlängtade ljuset komma in, och stanna inne även när solen gått ner.

Kontraster är viktigt. Ofta rör det sig om ljusa väggar och mörka detaljer, men den vågade kan med fördel göra tvärtom med mörka väggar och ljusa detaljer. Här är det dock viktigt att möblerna inte står upptryckta mot väggarna, utan en bit ut för att skapa en känsla av rymd så inte det mörka tar överhanden.

Satsa även på en tavelvägg, hetare än så blir det inte. Inte tavlor utspridda på alla väggar, utan stilren fotokonst på en enda vägg eller tre fyra tavlor tillsammans. Effekten blir slående elegant.

Ett bra sätt att tänka är “bort med allt plottrigt strunt och gör det lättstädat”. Ha så lite prylar som möjligt, det som finns kan med fördel förvaras i korgar och lådor i en bokhylla eller rumsavdelare med fack, och du ska tänka hållbart och miljövänligt. Naturmaterial, helst närproducerade träslag är i ropet och plast undanbedes. För att lätta upp den avskalade känslan och skapa en levande atmosfär är det några få stora gröna växter som gäller. Bort med alla halvvissna blomkrukor som trängs i fönstren och i amplar överallt. Den ultimata looken är minimalistiskt men ändå levande slarvigt som en pläd lite på snedden i soffan, helst i en avbrytande och kontrasterande färg.

Även toalett och badrum mår bra av att minimaliseras. Tänk på hur lättstädat det kommer bli om det inte är allt för mycket prylar, flaskor och burkar överallt, och om du ska renovera kan du passa på att ha vägghängd WC-stol och badrumsskåp så att golvet blir fritt. Har du fönster i badrummet så ställ gärna in en större grön krukväxt där med.

Lycka till med att inreda, och du, låt det ta lite tid och växa fram.

fusion