Blog

Hans J Wegner

Om du kikat in på Bukowskis den senaste tiden eller läst tidningar för den delen kan det inte ha gått dig förbi att Bukowskis nyligen haft en väldigt speciell auktion med möbler från den världsberömde Hans J Wegner. Man har där sålt både mer vanliga samt ovanliga exemplar av hans möbelkonst.

Hans J Wegner föddes år 1914 i den lilla staden Tondern i Danmark och avled 2007 i Köpenhamn. Han var och är en av Danmarks största möbelformgivare och var oerhört produktiv under sina verksamma år. Liksom de största från Danmark är han vida känd internationellt och hans möbler klubbas såväl i Sverige som utomlands. Den danska designen fick sitt stora genombrott under 1950-talet och har sedan dess varit ständigt aktuell då den bjuder på nyskapande och en lekfullhet som saknar motstycke, däribland också Wegners möbler.

Hans J Wegner utbildade sig till snickare på en konstskola i Danmark och samarbetade ett tag med den kände möbelformgivaren och arkitekten Arne Jacobsen. Wegner har kallats “Stolens mästare” och det är kanske främst det man förknippar honom med, men han har även formgivit allt från bord till silverföremål. Hans stolar och fåtöljer är iögonfallande och de är vackra pjäser att ha i hemmet.

En av hans mest kända stolar är stolen “The Chair”. Stolen är unik med sina former som utmärker Wegners formgivning och är i vacker teak med en sits som ofta är klädd i skinn. Utropspris för två stolar brukar ligga kring 15 000 till 20 000 kr men det är inte ovanligt att priset trissas upp och slutar på närmare 35 000 kr. Om man tittar på stolen är det inte svårt att förstå varför den har blivit en sådan klassiker då de eleganta men också lekfulla formerna gjorde ett direkt avtryck på sin tid och fortsätter influera andra formgivare än i dag.

En annan fåtölj som är unik i sitt slag är stolen som heter “Cirkelstolen”. Den är gjord i det vackra träslaget ask och blandar både strama och runda former som knyts samman med textil som sits. Stolen är ett absolut måste att se och visar på just hur unik Hans J Wegners formgivning var och vilket otroligt sinne för estetik han besatt och förvaltade väl.

Bukowskis auktion som gick av stapeln nyligen lockade många intressenter och slutade med lyckade resultat och förhoppningsvis också många lyckliga ägare av en alldeles egen designad stol eller fåtölj av Hans J Wegner. För den som inte hade möjlighet att buda hem ett stycke möbelhistoria finns fortfarande chansen runtom på olika auktionshus och hos privata samlare – om de är redo att släppa i väg sin dyrgrip vill säga.

Hans J Wegner både influerar och inspirerar och är en utmärkt dansk designer att ha som exempel för den rika danska designen.

fusion