Blog

Poul Henningsen

Poul Henningsen! Arkitekt, formgivare och författare – ett liv i konstens och underhållningens tjänst. Född 1894, död 1967 i Danmark.

Om jag skriver PH kanske du (om du inte är intresserad av design) tänker “Paradise Hotel”, vilket är helt fel, för dem som vet, de vet. Den s.k. PH-lampan vågar jag påstå inte har gått en enda design, auktion eller loppisfantast förbi. Poul Henningsen formgav den omåttligt populära lampan på mitten av 1900-talet och han var både metodisk och envis i sina försök och lyckades också få till ljuset från lampan perfekt. Hans idé var nämligen att sprida ett behagligt ljus men att det samtidigt skulle lysa upp ordentligt, utan att man för den sakens skull fick ljuset rakt i ögonen.

Lampan är vanligtvis vit med en detalj som finns i olika färger men finns också i rött, vilket är ett hett eftertraktat samlarobjekt och mycket ovanligt. Om du gått förbi en på loppis, har du gått förbi både designhistoria och många tusenlappar. Den vita lampan pendlar mellan 6000 till 10 000 kr och har ofta gått i arv, därav är den ganska vanlig att skymta hemma hos människor.

Poul Henningsen gjorde fantastiska lampor och tummade inte för en sekund på varken design eller ljus.

fusion