Blog

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen, född i Köpenhamn, är en av Danmarks mest kända arkitekter och formgivare. Under sin livstid kom han att inspireras och gå i funktionalismens fotspår. Den funkisstil som blev både älskad och hatad la grund för det internationella intresse som väcktes för hans möbler.

Funktionalismen eftersträvade ren form och att saker och ting skulle vara praktiska och när man talar om funkishus i Sverige avser man också praktiska hus att leva i. Saker skulle utformas för människans behov och samtidigt vara tilltalande istället för att enbart fokusera på designen. Den här inställningen till möbler och hus föddes i Tyskland och kom senare att spridas över hela Europa.

Om man ska välja ut enbart en möbel att associera med Arne Jacobsen faller valet självklart på en stol. Arne Jacobsen formgav under sin livstid många stolar som blivit både hett eftertraktade samlarobjekt likväl som älskade och vardagliga ting i hemmet. En av hans mest populära stolar är stolen “Sjuan”, en stol som kommer i färgen vitt och skiljer sig från andra med dess speciella form. Otaliga kopior har kommit under åren men den säregna, på ett positivt sätt, designen gör att Sjuan fortfarande står sig till konkurrenter som vill rida på Arne Jacobsens framgångsvåg.

En annan stol, även den populär i många hem, är stolen Myran. Liksom Sjuan leker den med enkla former samtidigt som den är utformad för att vara praktisk och inte ta alltför mycket plats.

Arne Jacobsen var dock mångfacetterad i sitt konstnärskap och har bl.a. formgivit klockor och andra möbler. I Danmark, liksom i många andra länder, är han en symbol för funktionalismen.

fusion