Blog

Estrid Ericson

Estrid Ericson är inte ett namn någon som är intresserad av design kan ha undgått att höra. Hennes gärning i designvärlden är kanske mer aktuell än någonsin och Svenskt Tenn är välbesökt och pjäserna som samlas där andas svensk designhistoria och nyskapande. På såväl auktionshus som Metropol till Tradera lockar möbler till krukor från Svenskt Tenn många budgivare och slutar ofta på höga summor.

Tidlös glädje

Estrid Ericson kom att skapa något helt nytt men som också skulle bli tidlöst. Hon hade som livsfilosofi att skapa ett hem där man bara omgav sig med saker som skänkte glädje och omgav sig med duktiga möbeldesigners som fick Svenskt Tenn att nå ut även internationellt.

Estrid Ericson växte upp i Öregrund och utbildade sig till lärare i måleri men kom sedan att byta bana och göra något som för den tiden inte var vanligt för kvinnor, nämligen att starta och själv driva företag. Hon formgav alltifrån möbler till tyger och ett tyg som är ständigt aktuellt är tyget “Elefant”. Med en blandning av klassisk form och lekfullhet skapade hon detta tyg och det har kommit att pryda många hem.

Vackra bruksföremål

Vackra ting i hemmet, som också var något av Estrids livsfilosofi, innefattade även vackra bruksföremål, d.v.s. föremål som man ofta använder i vardagen. Hon skapade ett underlägg med texten “Bless this house oh Lord we pray, make it safe by night and day” som i dag fortfarande säljs på Svenskt Tenn för, i förhållande till större pjäser, blygsamma 500 kr. Underlägget ser ut att vara i guld och formen, som Estrid lät utgöra av bokstäverna, är tämligen unikt och inte alls svårt att förstå varför det fortfarande är en storsäljare. Enkelheten i kombination med det högst unika uttrycket gör det till ett välkomnande underlägg att låta ligga framme på köksbordet.

Design ut i fingertopparna

Estrid Ericson formgav även underlägget “Skandinavien”. Även det ser ut att vara i guld och är en avbildning av just Skandinavien. Varför hon gjorde det motiverade hon med att hon ville lyfta fram bl.a. Sveriges ställning i frågor som rörde formgivning och design. Underlägget formgav hon på 1940-talet då krig och andra oroligheter skakade Europa.

Med form och konst ut i fingertopparna skapade Estrid Ericson vackra ting som andas tidlös skandinavisk design.

fusion