Blog

Bruno Mathsson

Bruno Mathsson var en svensk möbelformgivare som kanske främst är känd för sina fåtöljer som både är estetiskt tilltalande men också ergonomiskt utformade. Bruno Mathsson startade sin bana mot att bli internationellt känd i den lilla orten Värnamo. Där fick han sin kunskap av sin far som var snickare och själv höll han nyfiket utkik efter såväl ny som gammal möbeldesign genom att bl.a. ta del av tidskrifter om design. Han förblev verksam i familjeföretaget i princip hela sitt liv och förde in nya funktionalistiska ideal i möblerna som tillverkades där.

Även om fåtöljerna är de som är mest kända som Bruno Mathssons signum gjorde han även andra möbler som kom att bli mycket uppskattade i Sverige och i utlandet. Ett exempel på en möbel som fortfarande väcker intresse och habegär hos designintresserade är bordet Superellips som i dag går för omkring 20 000 kr. Ibland kan man ha turen att komma över ett exemplar på auktion och lyckas buda hem det billigare eller på en loppis där tidigare ägare inte insett vilken möbelhistoria hen har haft i sitt hem. Superellips består av en ljus bordsskiva med stålben i en speciell form som väcker betraktarens intresse och det råder ingen tvekan om det nytänkande som fanns hos Bruno Mathsson när han designade sina möbler.

Den kanske mest kända pjäsen- fåtöljen- som Bruno Mathsson formgivit och som återfinns i både offentliga miljöer och privata hem är fåtöljen Eva. Med sin tidlösa design har den inte behövt klamra sig fast utan har haft en given plats som en It-möbel som signalerar både tidlös design, funktionalitet och nytänkande i ett. Fåtöljen är gjord i ett ljust träslag och är i böjt trä med flätad rygg och sits. Utöver de tre tidigare nämnda ting är den ergonomisk och inbjuder till sköna lässtunder och vila.

En annan fåtölj som fått ett uppsving och kan sägas är i ropet i designvärlden är fåtöljen Karin. Just nu efterfrågas den på auktioner i Sverige men även internationellt. Det är inte alls otänkbart att den inom kort kommer att dyka upp på en av Bukowskis auktioner och få hitta hem och återigen bli en älskad möbel och blickfång i hemmet. På designsajter kostar fåtöljen Karin mellan 24 000 och 26 000 kr och är en möbel som är värd att kika på om man söker en pjäs som både är snygg och snäll för kroppen.

Bruno Mathsson höll sig mest till naturmaterial, men ibland hände det- som med fåtöljen Karin- att han blandade material djärvt. Något som kanske kommit lite i skymundan men som visar på en väldig mångsidighet hos Bruno Mathsson är att han även formgav möbler i skinn som ibland går att hitta hos välrenommerade auktionshus.

Bruno Mathsson har haft ett stort inflytande på svensk möbeldesign och var en av Sveriges pionjärer inom funktionalismen, en titel han med rätta förtjänar.

fusion