Blog

Josef Frank

Josef Frank, ett geni inom design är inte att ta i, tvärtom har han hjälpt till att sätta Sverige på kartan då det gäller utsökt och stilren men också lekfull design. Josef Frank hade, utöver design att berätta, även ett liv som fick ett direkt möte med 1930-1940-talets mest mörka historia. Mitt i livet tvingades han att lämna sitt land, Österrike, p.g.a. nazismens brutala intåg.

Estrid Ericson, också hon en briljant stjärna i designvärlden, slog följe med Josef Frank rent professionellt och skapade det alltid lika levande och aktuella Svenskt Tenn. För Svenskt Tenns räkning kom Josef Frank att formge många odödliga pjäser. I dess sortiment går det att finna magnifika skåp till stilrena ljusstakar som leker med former och tycks inspirerade av naturens böljande former men återgivna i silver och mässing.

En av hans mest kända design är ljusstaken “Vänskapsknuten” och går att välja antingen om tre ljushållare eller sex stycken. Hans gärning för designen visar på ett mycket omfattande konstnärligt intresse och när han närmade sig 70 år började han flitigt att ägna sig åt måleri.

Man kan nästan sammanfatta hans konstnärliga sida med att den inte hade några gränser och kom att vara närvarande under hela hans liv.

fusion