Blog

Lisa Larson

Lisa Larsons figuriner och väggreliefer är populära samlarobjekt i Sverige men också, lite överraskande, i Japan. Hennes figurer utmärks ofta av små ögon, liten näsa och mun och i vardagliga sammanhang. Hon gjorde figurer som t.ex. läser eller är på väg till skolan. Hon avbildade även djur, t.ex ugglor eller katter.

Med åren har Lisa Larsons figuriner ökat i värde och den utvecklingen ser inte ut att avstanna. Den som är flitig loppisbesökare kan ha tur att hitta en figurin av Lisa Larson där, annars är Tradera en auktionssajt där dessa ofta säljs. Vad budgivningarna landar på varierar kraftigt beroende på vad det är för figurin och i vilket skick. Även mer välrenommerade auktionshus säljer Lisa Larsons figuriner men främst de mer ovanliga eller de som är väldigt eftertraktade bland samlare. En figurin kan, inte alltför sällan, landa på ett pris upp till 15 000 kr.

Hennes mest kända figuriner är ABC- flickorna som är mycket uppskattade bland många svenskar. Kvinnorna som föreställs läsa, i randiga klänningar och mjuka kroppsformer är både varma och humoristiska och sammanfattar Lisa Larsons breda konstnärskap och den förmåga hon hade att knyta an till människor genom sin konst.

Lisa Larson utbildade sig både i Sverige och utomlands och kom att arbeta hos olika keramikföretag, däribland Gustavsberg. Hon beskrev att det var med glädje hon steg upp varje morgon för att skapa och att hon kände en väldig tacksamhet över att få arbeta med sin dröm, att göra konst av lera.

Lisa Larson är en av Sveriges mest kända och folkkära konstnärer och när man ser hennes figurer är det inte svårt att förstå varför just hon blivit så omtyckt – t.o.m. i Japan.

fusion