Blog

God design bra pris

Ikea. God design till bra priser, det är vad många förknippar med Ikea. Företaget startades 1943 av Ingvar Kamprad och finns i dag i många länder över hela världen. Till en början var företaget Ikea ett postorderbolag vars storhet skulle ligga i de platta paket som man även associerar Ikea till och att det skulle vara möjligt att själv montera ihop sina möbler med hjälp av en produktbeskrivning.

Älmhult och världen

Ikea växte snabbt och det första varuhuset öppnades i Älmhult och därefter ett i Kungens Kurva. Efterfrågan på billiga men snygga möbler i lätt förpackning växte snabbt och Ikea fortsatte att växa, i Sverige och utanför Sverige. Ingvar Kamprad kom att bli känd som en otrolig entreprenör och listades ett tag som en av de mest förmögna männen i världen.

Skandinavisk design med tvist

Ikea bjuder på skandinavisk design med en tvist och det är inte ovanligt att stora möbeldesigners varit inspiration för Ikeas produkter. Många formgivare och möbeldesigners gör även inhopp på Ikea och formger produkter under begränsad tid, vilket ger en större och mer lekfull variation till deras sortiment.

Samlarobjekt

Vissa av Ikeas produkter har med tiden blivit samlarobjekt som ökat i värde. Några exempel på det är fåtöljen Impala av Gillis Lundberg. Fåtöljen säljs på auktion för omkring 2000 kr till 4000 kr och det hade ingen förväntat sig då fåtöljen när den kom blev nästintill utskrattad.

En annan möbel som ökat i värde är stolen Amiral av Karin Mobring. Stolarna går för höga summor på auktioner och är bland de mest eftersökta möblerna Ikea sålt.

Även den s.k. 1700-talserien som slutade produceras på 1990-talet har ökat i värde och går i dag att återfinna på auktionshus och affärer som inriktar sig på design. En bokhylla ur 1700-talserien säljer idag för omkring 8000 kr till 10 000 kr på auktionshus.

fusion