Blog

Finn Juhl

Finn Juhl skapade skulpturala möbler som säkert inte undgått någon med intresse för dansk design. Finn Juhl föddes år 1912 och dog i slutet av 1980-talet och var utöver möbeldesigner även arkitekt och en tid även lärare. Han växte upp i en konstnärlig familj och började tidigt att odla sitt kreativa intresse. Han utbildade sig inom arkitektur och kom att jobba med många andra framgångsrika arkitekter och designers.

Flirt med färg och form

Finn Juhl är främst känd för sina stolar och fåtöljer som flirtar med skulptur och konst med sina färggranna färger och former, men hans repertoar är även fylld med andra möbler som bord och klockor. Finn Juhl var oerhört produktiv och verksam under sina år och band sig inte fast vid ett område utan utforskade möbler och arkitektur såväl som undervisade i ett flertal ämnen. Han var mycket uppskattad, inte bara för sina möbler utan även för att han med entusiasm delade med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

Kända stolar och fåtöljer

Ett av hans mest kända verk är stolen “Lounge” där strikt form möter lekfullhet. Stolen är gjord i teak och med rygg och sits av skinn. Stolen finns att finna i nyproduktion till ett pris mellan 10 000 kr till 15 000 kr.

En annan möbel som väckte- och väcker- mycket uppmärksamhet är den färgglada fåtöljen “Pelikan”. Fåtöljen finns i olika starka färger och är mycket inbjudande med sina mjuka former. Den är en perfekt pjäs i det konstnärliga, färggranna hemmet och priset brukar ligga på runt 7000 kr. Även den finns att finna i nyproduktion men återfinns även ibland på auktionshus där priserna varierar beroende på skick.

Exklusiv klocka i teak

Utöver stolar och fåtöljer har även en klocka skapad av Finn Juhl blivit mycket omtalad. Den är väldigt stilren och gjord i teak och aluminium och visar på hur elegant Finn Juhl rörde sig mellan mjuka och strikta former. Klockan, som heter Trouva, är mycket populär och till ett pris av 7000 kr hamnar den utan tvekan i rummets blickfång.

Den omåttligt populära möbeldesignern och arkitekten fortsätter att skapa habegär även efter sin bortgång och är ständigt aktuell inom designvärlden. Med sin allvarsamma lek med former gjorde han sig ett namn man definitivt inte glömmer bort.

fusion