Blog

Skydda golven från skrapmärken

Sand, grus och skrap från möbler påverkar våra golv. Beroende på vilken typ av golv du har är golvet olika känsligt för yttre påverkan. Exempelvis trägolv kan vara känsligt mot yttre påverkan, medan klinker kan utstå det mesta. Vilket är anledningen till att många väljer att ha kakel eller klinker i hallen där smuts ofta kommer in i bostaden, medan trägolv anses snyggare och hittas i andra delar av hemmet.

Skydd till möbler

Du kan skydda dina golv mot onödigt slitage. Ett sätt att skydda dina golv är genom mattor som täcker en yta eller via olika skydd. Det finns rörskydd som man trycker på runt exempelvis ett stolsben eller filtskydd som man trycker på undersidan av ett ben.

Tack vare dessa skydd är friktionen mot golvet inte lika stark och en mjukare yta trycks mot golvet när du exempelvis drar ut en stol eller behöver flytta soffan. Exempelvis ett metallben mot trägolv ger lätt märken om man inte har något skydd på benen.

Slipa upp golvet

Men bostaden är självklart till för att leva i, vilket innebär att du onekligen kommer få vissa synliga märken på golven med tiden. Det fina med trägolv är att du istället för att byta ut golven endast behöver slipa upp dem. Ta hjälp av https://k3golv.se eller annan tillförlitlig firma för att få golven att kännas nya igen. En slipning bör göras av någon som är kunnig då maskinen man slippar med är tung och svårhanterlig, vilket kan leda till att man stannar maskinen på ställen som skapar vågor i golvet.

Hur du bör rengöra golv

Även vid rengöring av golvet spelar det roll vilken typ av golv du har. Ett hem känns aldrig riktigt så fräscht som efter att man dammsugit och moppat, men det är viktigt att ta hänsyn till vad ditt golv står ut med.

Trägolv kan gärna rengöras varje vecka. Börja med att dammsuga eller torrmoppa golvet för att få bort all ytlig smuts. Torka sedan golvet med ett rengöringsmedel för trägolv som blandats ut med ljummet vatten. Ett oljat golv ska dessutom gärna få en oljebehandling minst en gång per år för att hålla sig så fint som möjligt.

Laminatgolv kan tvättas precis som ett trägolv. Vid mindre fläckar kan man ta en mikrofibertrasa för att få bort fläcken. Det viktiga med ett laminatgolv är att man inte använder sig av stål eller starka medel som kan ge missfärgningar.

Vinylgolv är väldigt tacksamt och behöver aldrig ytbehandlas. Tvätta enkelt detta golv genom att dammsuga och moppa. Det viktiga med detta golv är att aldrig använda sig utan frätande, polerande eller slipande rengöringsmedel. Eller medel som innehåller olja eller vax. Var sparsam med vatten och undvik vattenpölar, då dessa kan skada golvet.

fusion