Blog

Carl Malmsten

Carl Malmsten, född år 1888, död 1972, var en mångsidig svensk arkitekt som hann med att både vinna priser och bli ett namn internationellt. Carl Malmsten växte upp i ett borgerligt hem och bland väl bemedlade. Hans framtid var dock inte utstakad och skolan var något som intresserade den konstnärliga Malmsten föga. Efter sjukdom och vad som kan tänkas ha varit existentiella grubblerier kom han att slå in på vägen för möbeldesign. Han gick först och fick kunskap i snickeri innan han tog steget att själv formge vad som skulle komma att bli odödliga pjäser.

Carl Malmstens möbler går att återfinna i offentliga miljöer, exempelvis har rådssalen i Stockholm Carl Malmstens möbler. Den kreativa Malmsten var utöver möbeldesigner även inredningsarkitekt och var flitigt anlitad för sin breda och estetiska expertis.

Carl Malmsten verkade ha en outtömlig källa på idéer för design och kom med åren att göra alltifrån inbjudande och färgglada soffor till enkla och sparsmakade bord. En av hans mest populära möbler är en soffa som finns att köpa i flera färger och som med sina mjuka men samtidigt rena linjer gör sig väl i ett konstnärligt hem. Soffan heter “Samspel” och designades år 1956. Än i dag säljs den för det kanske inte så nätta priset 37 000 kr, men god design kostar. Precis som andra designklassiker går det ibland att finna denna soffa på auktionshus och möjligen, få chansen att buda hem den lite billigare.

En annan möbel som är en relativt flitig besökare på auktionshus är fåtöljen “Jättepaddan” från 1934 och uppgår till cirka 31 000 kr. Fåtöljen är både vacker att titta på och skön att sitta i. Carl Malmsten balanserade med en utsökt känsla för vad som var too much till att vara precis och hans möbler har därefter också alltid haft sin givna plats i människors hem.

fusion