Blog

Carl Bergsten

Carl Bergsten är kanske mest känd som en radikal arkitekt som kom att skapa flera kända byggnader i Sverige och i skymundan kommer kanske hans otroliga sinne för möbeldesign och inredning. Carl Bergsten föddes 1910 och var redan tidigt inställd på att följa sin inre kreativa röst. Han bedrev studier på kungliga tekniska högskolan men även studier i bl.a. Wien där han kom att bli mycket inspirerad av dess arkitektur.

Något som kanske lätt glöms bort är hur han samlade ett flertal möbel- och inredningsarkitekter för att färdigställa möbler och inredning på en båt som kallas svenska america linien och han hyllades stort av både svenska och utländska formgivare efter sitt gedigna och mycket noggranna arbete under det uppdraget.

När det kommer till möbler tycks stolar och fåtöljer ha varit det som tilltalat Herr Bergsten mest och de flesta av möblerna är satta till mycket dyra priser. Hans möbler tillverkas inte längre, utan de finns endast att återfinna i privata hem och på auktionshus. En av hans mest eftertraktade fåtöljer är de s.k. caféstolarna i svart med grön klädsel som så sent som 2010 klubbades för 150 000 kr på Bukowskis.

Om man vill ta in Carl Bergstens kreativa storslagenhet är ett besök till Liljevalchs att rekommendera. Det är en byggnad han skapat.

fusion